Patient v/d Maand

AURIBEAU

Begin november belde paardenhouder Wichers op dat zijn paard AURIBEAU met zijn onder snijtanden vast heeft gezeten in de voerbak. Ik maakte gelijk een afspraak op de kliniek met hem om de schade te bekijken.

Het paard heeft zes snijtanden boven en zes onder, hiermee moet het gras worden afgeknipt. Auribeau is een 10 jarige KWPN merrie welke gebruikt wordt voor de springsport.

Na uitgebreid onderzoek bleek dat beide buiten snijtanden onder uit de tandkas waren gekomen. Na het paard verdoofd te hebben, werd met een vlechtwerk van ijzerdraad de tanden weer op zijn plek gezet. Zodanig werden ze vastgezet zodat het niet meer mogelijk was om de tanden te bewegen. 

Na het maken van een röntgenfoto, drie weken na het ongeluk, bleek dat de linker ondertand gebroken was en dat veroorzaakte pijn. Besloten werd om samen met een bevriende tandarts op de ondertand een zogenaamde wortelkanaalbehandeling te doen. Door het plaatsen van een lokale verdoving liet Auribeau de behandeling toe. 

Bij controle vorige week bleek dat Auribeau zijn biks pijnloos weer kon opeten. De essentie van dit patiëntenverslag is dat je altijd eerst moet proberen een losse tand op zijn plaats te zetten.